Dayang Noraini menggegarkan Razz Ma Tazz
KALAU kita bercakap mengenai industri seni suara di Sabah pastinya ramai beranggapan bahawa apakah sudah setanding seperti penyanyi-penyanyi dari Semenanjung Malaysia?

Jawapannya ya, kita wajar berbangga bila mana semakin ramai penyanyi berbakat dilahirkan sekali gus mampu menggegarkan industri seni suara di negara ini.

Dayang Noraini bukanlah nama baru dalam industri seni suara di negara ini, dia adalah juara Pertandingan Sinaran Passport Kegemilangan musim ke - 6 anjuran TV3 pada tahun 1998 tetapi siapa sangka Dayang Noraini masih berbisa dan mampu memberikan persembahan hebat dan cukup bertenaga.

Bakat menyanyi yang ada pada Dayang Noraini perlu terus digilap supaya sebaris seperti penyanyi-penyanyi jauh lebih maju memandangkan persembahan Dayang Noraini begitu bertenaga tambahan pula lagunya hebat-hebat belaka membuatkan ramai yang teruja.

Lagu ' Kelawar Oh Kelawar ' yang terkandung dalam album solo pertamanya berjudul ' Dayang Noraini Mac 2010 ' bukan sahaja mampu meletakkan nama Dayang Noraini sebaris seperti penyanyi-penyanyi lain malah akan memeriahkan industri seni suara di negara ini.

Satu majlis pelancaran album solo Dayang Noraini telah pun berlangsung di Razz Ma Tazz dekat ibu negeri pada malam Sabtu lepas setelah 12 tahun bergiat aktif dalam bidang nyanyian akhirnya Dayang Noraini mampu memiliki album sendiri.

Album tersebut mengandungi sebanyak enam buah lagu iaitu tiga lagu berentak Balada dan tiga lagu lagi berentak Progresif Rock di mana lagu-lagu dan liriknya merupakan ciptaan Ku Sham, Rafiqa Roslee, Manan Ngah dan Dayang Noraini sendiri.

Antaranya, Hipokrit (Ku Sham, Rafiqa Roslee / Zaira), Sesayup (Ku Sham / Zaira), Kelawar Oh Kelawar (Rafiqa Roslee, Dayang Noraini / Emellyn Forman), Kau Tak Akan Pernah Tahu (Rafiqa Roslee / Dayang Norani), Di Ulangtahun Mu (Rafiqa Roslee) dan Demi Dekat Pada Mu (Manan Ngah).

Memulakan persembahan seawal pukul 10.30 malam, Dayang Noraini menyampaikan beberapa lagu dijangka hit termasuklah Hipokrit, Kau Tak Akan Pernah Tahu dan Kelawar Oh Kelawar.

Diiringi penyanyi dan penari latar ternyata Dayang Noraini memukau pengunjung yang teruja apabila beliau menyanyikan lagu Kelawar Oh Kelawar ini.

Tepukan gemuruh yang menggambarkan keterujaan pengunjung dengan lagu Kelawar Oh Kelawar kedengaran suara-suara supaya Dayang Noraini terus menyanyikan semula lagu tersebut.

Pastinya, lagu Kelawar Oh Kelawar yang dihasilkan di United Kingdom bakal meletup di pasaran kerana kuatan bukan sahaja pada lirik tetapi lagunya benar-benar memenuhi citarasa pendengar pada masa kini.

Selain menyampai lagu-lagu hitnya, Dayang Noraini turut menyampaikan beberapa lagu Inggeris yang top pada masa kini dan dia mampu membawa dengan lebih baik serta menghiburkan seolah-olah semua orang berada dalam satu konsert pada malam itu.

Sementara itu, dalam sidang akhbar yang diadakan sebelumnya Dayang Noraini, 36, ditanya beberapa soalan termasuk kenapakah jarak membikinkan album solo pertamanya mengambil masa selepas 12 tahun beliau bergiat aktif dalam bidang berkenaan.

" Sebenarnya ... tidak pula begitu, saya banyak memikirkan banyak perkara terutama soal seperti bila kita merancang mahu membuat album perkara pokok paling penting sekali adalah album yang dikeluarkan dapat memenuhi citarasa pendengar.

" Ini kerana, pendengar sekarang sudah pandai menilai sesuatu album yang dikeluarkan jadi kita buat yang terbaiklah, " kata ibu kepada tiga orang anak ini.

Dia bersyukur akhirnya mampu memiliki album sendiri diatas segala usaha dan berkat kesabaran walaupun terpaksa berkorban sedikit tenaga dan wang ringgit demi memastikan kelancaran album solo pertamanya itu.

Baginya yang masih mengajar sebagai seorang guru ini memberitahu bahawa inilah hadiah untuk semua peminatnya yang selama ini selalu bertanya kepadanya bila dia akan mengeluarkan album solo pertama.

" Malam ini, saya akan melancarkan album solo pertama dan ia adalah merupakan hadiah buat para peminat termasuklah anggota keluarga, sahabat handai dan rakan taulan, " ujarnya.

Dayang Noraini berkata dia juga bukannya menyepikan diri tetapi sering mengadakan persembahan pentas yang diadakan melibatkan anjuran badan-badan amal dan NGO
di sekitar ibu negeri.

Dia juga yakin dan percaya albumnya boleh mendapat tempat di hati semua peminat seluruh Malaysia berdasarkan kualiti album beliau yang mantap dari segi lagu-lagu mampu memenuhi selera pendengar masa sekarang.

kepada satu soalan adakah dia sibuk mana lagi memikirkan tugasannya sebagai seorang guru dan penyanyi sepenuh masa, Dayang Noraini secara berseleroh menjawab ' Dalam apa-apa bidang pun, kita kenalah pandai membahagikan masa sebab kalau tidak susah ... asalkan seseorang penyanyi mampu mengatur masa dengan baik tentulah segala-galanya akan berjalan lancar, "

0 ulasan:

Catat Ulasan